Vrkuta

Vrkuta (Alchemilla vulgaris)

Najčešći domaći nazivi: gospin plašt, lava, rosanica, rosnik

Vrkuta

Vrkuta

Vrkuta je zelena trajnica visoka 10-40 cm. Listovi su na dugim peteljkama više okrugli ali “krpasto” razdijeljeni na 7-11 režnjeva sa nazubljenim rubom. “Režnjevi” tvore oblik harmonike i blago su ljevkasto udubljeni, u centralnoj udubini a na nazubljenim rubovima lista skuplja se rosa. Vrkuta cvate od maja do avgusta. Cvat je žutozelen ili zelen na vrhu cvatnih stapki (koje po sebi imaju manje listiće) a sastoji se od rahlih nakupina majušnih neuglednih cvijetića. Cvijet i biljka nemaju neki posebno izražen miris. U ljekovite svrhe skupljaju se listovi i cvjetovi ili čitava cvatuća biljka (korijen nema ljekovita svojstva). Listovi se mogu brati već u proljeće, ali najbolje je sakupljati ih u vrijeme pune cvatnje (juli/avgust). List se može sakupljati i nakon cvatnje, ali onda nema toliku ljekovitu moć sinergije aktivnih tvari. Međutim, list tada ima povišenu razinu tanina pa se može brati ciljano za tu svrhu (proljev).

Ne preporučuje se branje tokom vlažnog i kišovitog vremena jer tada biljka sadrži mnogo vode. Listovi se suše na prozračnom i sjenovitom mjestu ili u pećnici (pri temperaturi od najviše 45°C). Upravo zahvaljujući taninima vrkuta ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Tanini koje sadrži vrkuta nisu opterećujući za želudac, već imaju i jako ljekovito djelovanje. Međutim, obilje tanina ima svoje prednosti, ali i mane – osobe koje imaju komplikacija sa žuči, želucem i jetrom trebaju pripaziti na dozu koju uzimaju. Snažno je protuupalna biljka za sve ženske bolesti (pogotovo vezane uz maternicu) te razne vrste krvarenja. Većinom se priprema kao čaj.

Djeluje kao regulator hormona, biljka potiče rast progesterona. Vrkuta je vrlo ljekovita biljka, pogotovo je vrlo ljekovita za cijeli niz ženskih problema. Danas se većinom koristi kao infuz, rjeđe kao tinktura, prašak ili ekstrakt. Općenito vrkuta je biljka broj jedan koje se trebamo sjetiti kod gljivičnih, bakterijskih i virusnih upala tijela a pogotovo genitalnog područja, kod pms-a, mioma, hormonalnih poremećaja, tegoba sa menopauzom, menstrualnih bolova. Ovo je zaista predragocjena biljka za zdravlje žene.

Čaj od herbe vrkute: Za one osjetljivije (želudac, jetra, žuč): 1 malu žlicu biljke preliti sa 1 šalicom kipuće vode, poklopiti i pustiti da odstoji pola sata. Potom procijediti, podgrijati po potrebi, zasladiti medom (bolje djeluje nezaslađen) i popiti. Uvijek raditi svjež infuz. Tokom dana popiti 2-3 tople šalice ovako napravljenog čaja.

Kupka: 200 grama suhe ili svježe vrkute prokuhajte u tri litre vode i izlijte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta.

U renesansno doba na Islandu su je smatrali svetom biljkom koja ima reputaciju produljenja mladosti i vraćanja ženske ljepote. U rano jutro kapljice rose koje odmaraju na duboko izbrazdanom zelenom listu djeluju poput magičnih bisera punih vilinske čarolije. U srednjem vijeku skupljanjem tih kapljica alkemičari su pokušavali tu rosu koja je, botanički gledano, sekret iz lišća, pretvoriti u zlato i eliksir života pa se vrkuti pripisuje povijest u mističnim obredima. Nekada se vjerovalo da je vrkuta najljekovitija ako se ubere noću kada je Mjesec u posljednjoj četvrti.

Vrkuta se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i osobama s oboljenjem jetre. Osobe koje uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (aspirin, andol) ili neko drugo sredstvo protiv zgrušavanja krvi, prije uzimanja vrkute trebale bi se savjetovati s liječnikom. U ostalim slučajevima, vrkuta je vrlo sigurna biljka i ne uzrokuje kontraindikacije.

Comments are closed.